:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 913
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от Gaggia » 24 фев 2019 09:23

Когато закачиш модула да управлява и помпата ще имаш и вграден таймер, времето на преинфузията се регулира, като може и да се изключи напълно, но таймера си е удобен да не се занимаваш с външен. Като се замисля ако само го активираш и натискаш копчето на PID-а и ръчно пускаш помпата, пак може да си ползваш таймера.
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
toroPlamen11
Рейтинг: 15.38%
:coffee: °C /bar/ sec
toro
Кафе трафикант
Мнения: 255
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 70
Рейтинг : 132

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от toro » 26 фев 2019 09:37


Ето как се държи, още докато тръгне кафето от цедката и нагревателя е сработил.
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 176
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 58
Рейтинг : 198
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от blazarov » 26 фев 2019 09:44

Ще споделиш ли P, I, D SouF, с които идва "фабрично" от Auber?
Какво се случва след шота? За колко време се стабилизира и overshoot-ва ли и с колко?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 255
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 70
Рейтинг : 132

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от toro » 26 фев 2019 10:06

Разбира се, след поне 15 шота, някои в две чаши, само един път видях да стига 106 след разни промивки, реално не докато правя кафе.
Докато се прави кафе пада най-много на 93 и се вдига на 105 много бързо, примерно за не повече от 30 секунди.
Capturepid.JPG
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 375
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 304
Рейтинг : 258

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от batkovan » 26 фев 2019 10:15

Супер е - по време на шота реално не мърда(94-93).
toro
Кафе трафикант
Мнения: 255
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 70
Рейтинг : 132

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от toro » 26 фев 2019 10:58

Да, но това не е ли много ниска температура, реално това са 84-85 на водата в бойлера, а какво е на изхода съвсем не се знае.
Факт е, че преди сработваше нагревателя като излязат поне 30+мл течност, а сега още преди да текне. Има осезаема разлика във вкуса на едно и също кафе.
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 375
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 304
Рейтинг : 258

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от batkovan » 26 фев 2019 11:34

Важното е да е стабилна температурата по време на шота, а ти иначе може да си я задаваш от пид-а колко да е висока. Вече колко е точно на изхода само с замерване може да видиш - термометър, мултицед с термодвойка. Оттам нататък експерименти - ако ти киселее, пробваш по-висока стойност и т.н.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 913
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от Gaggia » 26 фев 2019 14:48

Ето интересни експерименти и коментари по въпроса за сравнение между регулиране на температурата с термостат и ПИД.
https://coffeemachineman.com.au/2008/09 ... e-surfing/
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 3):
toroPlamen11Иван Вълков
Рейтинг: 23.08%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 54
Регистриран: 06 фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Silvia PID / VST18 / Anfim Super Caimano Barista Ti / Mazzer Major Ti Doser
Отзиви: 8
Рейтинг : 34

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от rockets » 28 фев 2019 22:01

Имаше време което гледах цифрите,търсих стабилност на тази машинка и колкото повече "стабилност" имаше толкова по лоши ставаха кафетата. Сложих лепенка на PID-а и започнах да експериментирам с различни кафета като единствено цар "вкус" беше фактор. В крайна сметка сет поинт 103,по време на екстракцията пада до 86-87 но кафетата са уникално вкусни. Сложих сонда в цедката и "чудо",заветната 92-94 по време на 30сек шот,въпреки показанията на PID-a .След още тестове осъзнах,че има съществена разлика от това дали преминава само вода или кафе. Самата капсула задържа и отдава температура.
Кафе>Мелачка>Машина
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 913
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от Gaggia » 28 фев 2019 22:05

Силвията има интересен бойлер, налива се студена вода отгоре през OPV и пак от горната част на бойлера през тръбичката се взима топлата вода, което е и нормално. Въпроса е защо наливаме отгоре студената вода.
:coffee: °C /bar/ sec
Отговори

Върни се в “Модификации, подобрения, проекти, направи си сам”