:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Niche Zero - всичко за модела

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1376
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 451
Рейтинг : 1240
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 10 юли 2019 11:00

Няма стъпки, ринга е по подобие на Mazzer, но се върти много леко, мина доста време откакто я ползвам и нямам забележки, тъкмо напротив, много удобна и приятна за ползване мелачка. Sette e с 40мм, а тук са 63мм оригинални Мазер ножове.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
Buna_tetu
Рейтинг: 6.25%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 268
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 221
Рейтинг : 228

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от glatzial » 10 юли 2019 15:58

A не се ли мъчи със светли кафета?
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1376
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 451
Рейтинг : 1240
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 10 юли 2019 16:00

Мотора не, но не ги смила така добре както плоските ножове(83мм), с тях получавам по добри екстракции при светло изпечените кафета, за всичко от средно нагоре е наред.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
glatzial
Рейтинг: 6.25%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 247
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 82
Рейтинг : 302
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от blazarov » 14 юли 2019 16:21

Откакто ъпгрейднах на NZ минавам през всички кафета, които са ми харесали досега и ги “преоткривам”. Определено има (субективна) разлика в положителна посока в сравнение с Миньона.

Все пак намерих едно кафе, което сякаш беше по-добре с него - Ethiopia Yirgacheffe на Дъбов. Тя е сравнително доста светло изпечена и ставаше уникално с Миньона.
Сега с Ниша не е лоша, но толкоз. Имам чувството, че е по-подходяща за V60, ама ме мързи а и ми се пие еспресо ;)
В същото време Ethiopia Bale Mountain на Gearbox (значително по-тъмно изпечено) става невероятно.

Това наблюдение съвпада с теорията за плоски срещу конични ножове.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1376
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 451
Рейтинг : 1240
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 14 юли 2019 16:35

Една снимка на ножовете на Ниш, която ми попадна из нета. Интересна конструктивна особеност е че нищо не фиксира перката, която вади кафето от камерата към оста, а и директно опира на дъното на камерата върху една изпъкнала част, където е лагерчето отдолу :roll:
Niche_burrs.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 6.25%
:coffee: °C /bar/ sec
petarned
Светло изпечен
Мнения: 75
Регистриран: 26 дек 2018 17:26
Град: Варна
Приготвям кафе с: Isomac Millennium
Anfim Best on-demand mod
Отзиви: 19
Рейтинг : 95

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от petarned » 14 юли 2019 16:57

Перката се фиксира към долния коничен нож с щифт, а ножа към оста.
На снимката се вижда добре.
65DD6CA2-2E97-4046-870C-53A5668C1A36.jpeg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 247
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 82
Рейтинг : 302
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от blazarov » 14 юли 2019 17:10

Тва от клипа е ранен прототип.
Актуалните заводски версии са както го показа Gaggia.
.. имам спомен че съм чел във CFUK.
.. не че има значение :)
радо
Тъмно изпечен
Мнения: 119
Регистриран: 03 фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Isomac Tea; Mazzer Major;Niche Zero
Отзиви: 79
Рейтинг : 53

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от радо » 02 авг 2019 10:57

И аз се сдобих с това чудо на техниката.

При вас централния болт на долния нож центриран ли е или играе? Като гледам в интернет, май така си е разцентрован по дизайн.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1376
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 451
Рейтинг : 1240
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 02 авг 2019 11:21

Болта не центрира ножа, развий го и ще видиш едно пластмасово колелце с метален клин, то е фиксатора.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 247
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 82
Рейтинг : 302
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от blazarov » 08 сеп 2019 15:55

В интерес на обективността да споделя още малко наблюдения след 2-3 месеца ползване
1. WDT далеч не е излишно, даже напротив - силно препоръчително за най-добрата възможна екстракция. Преди това прибързах със заключението.
2. Очаквах по-голяма разлика във вкуса от Миньона. Явно много съм се напомпал от четене по форуми. Супер е Ниша - оправдава всички суперлативи, но ми се искаше да открия нови висоти на вкуса :)

Тук е възможно да стигам тавана на машината или техниката ми, а мелачката да “може повече”, но се съмнявам :)

3. Single Dosing-а е перфектен за вкъщи. Като резултат увеличих пазаруването и консумацията на кафе. Преди гледах да не купувам нов пакет преди да почне да свършва стария или поне да не седят повече от 1-2 пакета, сега обаче нямам такива задръжки. :)
Както и като пия едно еспресо от кафе А, често си правя веднага след това и от кафе Б :)
4. Удобна е за носене по почивки, но и Миньона не е много по-зле в това отношение.

Все още ми е любопитно да сравня с 83мм плоски, както и много бих се радвал на Monolith Flat. Щеше да е прекалено хубаво за да е истина ако не беше така :)
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на blazarov за публикацията:
bgtron
Рейтинг: 6.25%
Отговори

Върни се в “Кафемелачки”