:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Хибридни мелачки

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 265
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 220
Рейтинг : 225

Re: Хибридни мелачки

Мнение от glatzial » 08 окт 2019 12:02

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Първи впечатления:
- тежи - 20кг. Само желязо, много стабилна и компактна. Мий само куките за портафилтъра са пластмасови.
- мели изключително бързо
- смляното кафе е много пухкаво, без бучки, сравнително добре разпределено. Няма нужда от WDT и RDT, но все пак го минавам с игления дистрибутор, за съвсем равномерно разпределение
- смляното кафе изглежда хомогенно
- почти не задържа - м/у 0 и 0.2 гр
- вади страшен звук - много по-шумна е от Ceado-то, но звукът ми харесва - малко е като изтребител/ракетна печка
- с 3Д принтираното капаче, което баршейкър дават безплатно, но не е част от оригиналния комплект няма никакви пуканки. Ще ми се да в дървено или метално - ще видя за в бъдеще дали може да се ъпгрейдне
- скалата на смилане е добре настроена - реалната 0 наистина се пада около 0та на скалата. Като малък минус - скалата е просто лепенка лепната отгоре. Стрелката за текущото положение - също. Бих предпочел да са гравирани
- интересно - пише, че когато се сменя едрината на смилането машината не трябва да работи
- с наличните ми кафета ристрето рейнджа е м/у 2 и 4. Еспресото е 3-5.

И сега най-важният въпрос: Има ли разлика с 64мм Ceado?
За сега съм направил само един сляп тест с Дъбов Камбата. Температура, преинфузия, време на изтичане, грамаж и получена екстракция са аналогични (точност ~1гр. в чашата, ~2 сек, ~0.5С). Пробвах ги на температура в чашата 42С (оставих по-топлото на балкона, за да изстине по-бързо). Резултатът е много близък, ако не ги пиех успоредно надали щях да направя разлика. НО разлика има. Познах коя е новата мелачка (с облекчение :D ). Като плътност, наситеност на вкус са почти еднакви. Разликата е, че Хедонът изкарва някакви допълнителни вкусове. Не са натрапчиви, може да се пропуснат, особено в ристрето, но са там - бих казал че има поне 2-3 допълнителни нюанса спрямо Ceado-то. Вторият фактор, по който се различават са фините частици. Ceado-то прави осезаемо повече утайка. При Хедона почти липсва.

В заключение на този етап - харесва ми. Най-определено не прави 2 пъти по-добро кафе от Ceado-то (колкото е приблизително разликата в цената). Но облекчава процеса, има разлика в положителна посока и за мен е по-красива :)
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 6):
toroaira786batkovanИван Вълковрадоrockets
Рейтинг: 37.5%
Отговори

Върни се в “Кафемелачки”