:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Niche Zero - всичко за модела

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 194
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 156
Рейтинг : 156

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от glatzial » 07 апр 2019 00:33

@Gaggia Айде взимай E37SD и кажи как е спрямо Нишето :D
Благодарили на glatzial за публикацията:
Gaggia
Рейтинг: 6.67%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1173
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 384
Рейтинг : 1061
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 07 апр 2019 08:58

По скоро бих искал Mahlkonig EK43S. Niche Zero го препоръчвам за всички домашни ентусиасти много е удобен за работа и резултата в чашата е добър. Дано да е здрав и във времето. Би било осезаем ъпгрейд в сравнение със Mazzer SJ, Eureka Mignon и подобен клас мелачки.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 469
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 363
Рейтинг : 316

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от batkovan » 12 апр 2019 14:14

Мен това много ме кефи за домашен ентусиаст и сингъл дозинг https://www.kafatek.com/index.php/monolith-flat-max/
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1173
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 384
Рейтинг : 1061
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 12 апр 2019 14:19

Кефи те ама струва един чувал пари, докато ниша е 1200лв.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 469
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 363
Рейтинг : 316

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от batkovan » 12 апр 2019 14:46

Да - това бе в сферата "ако парите нямат значение :)" . Иначе ако някога имам следваща мелачка ще е сигурно нише, т.к. за цената си аз в момента не виждам по-добро решение за кафеентусиаст - в смисъл сингъл дозинг, сменяне на n кафета когато си пожелаеш без досадни процедури, остатък на практика неналичен, без нужда от модвания с махане на дозатори, бункери, сенници и други, защото са мислени за кафенета и пътищата не са оптимални... удобството е голяма работа.
Благодарили на batkovan за публикацията (потребители 2):
glatzialрадо
Рейтинг: 13.33%
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 199
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 64
Рейтинг : 236
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от blazarov » 23 юни 2019 20:00

След 2-3 седмици няма никакви изненади. Всичко е перфектно и съм супер доволен.
Постоянно сменям кафетата и експериментирам с рецепти. Почнах да си записвам на опаковките рецептите, че се забравят като въртиш 3-4 вида.
Жената също одобрява и вида, и workflow-а с чашата, и вкуса в чашата.

Няма да повтарям всичко вече казано, само каквото се сещам допълнително:
- определено смляното кафе е по-пухкаво и с по-ниска плътност - с всички кафета започнах да дозирам 17г в 16-20г IMS-а дето с Миньона дозирах 18-19г
- буци почти 0 , поне с тези 5 вида кафе, които досега пробвах. WDT правя само в чашата и то “за спорта” да си изпълня “ритуала” да подуша прясно смляното кафе
- вкуса е супер
- резултатите са супер консистентни. В повечето случаи мога да повторя шот с +\- 2-3 секунди.
- досега не съм имал нито веднъж провален шот от очевиден channeling. Истината е че и с миньона това беше голяма рядкост, но на цената на много старателна подготовка. OPV е на 6 бара
- шума е доста по-приятен и тих. Преди жената ме будеше сутрин с Миньона, сега се оспивам :-)
- до момента еспресо range-а ми е между 8 и 13. Не правих никакво калибриране. Домързя ме и нямах търпение :)
Благодарили на blazarov за публикацията (потребители 7):
batkovanstoyanovglatzialaira786Plamen11DoychevVenko
Рейтинг: 46.67%
vessk0
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран: 09 юни 2019 15:54
Град: София
Приготвям кафе с: Breville Oracle
Отзиви: 2
Рейтинг : 1

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от vessk0 » 27 юни 2019 15:56

Понеже се спомена SGP, а докато избирам мелачка ползвам вградената в Oracle (SGP практически), как е спрямо него? Мислих да взимам Mahlkonig Vario за 700лв като стартов ъпгрейд и да ѝ направя всички известни модификации към този момент за Single dosing. Като цяло се дърпам от коничните мелачки, но сега като видях тази иновативна мелница и много се чудя! За тия пари се намират на старо и професионални Mahlkonig K30ES... Както и други с големи дискове, но вероятно са по-пипкави за мелене на еднократни дози...
Но все пак качеството преди всичко останало бих предпочел...
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1173
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 384
Рейтинг : 1061
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 27 юни 2019 17:37

Sage SGP е много базова мелачка, върши работа, но да се извлече максимума с нея е невъзможно, с Ниш ще имаш сериозна разлика в чашата в положителна посока, К30 не става за единични дози, Mazzer SJ/Major пък се справят отлично, но трябват модове и са си големи. Да добавя че Ниш е удоволствие да се ползва, изключително чиста и повтаряема процедура.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
vessk0
Рейтинг: 6.67%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1173
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 384
Рейтинг : 1061
Контакти:

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 09 юли 2019 19:01

Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
batkovanИван Вълков
Рейтинг: 13.33%
:coffee: °C /bar/ sec
Buna_tetu
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран: 13 фев 2019 15:48
Град: София
Приготвям кафе с: Aero Press/SAB Pratika
Kinu M47
Отзиви: 8
Рейтинг : 5

Re: Niche Zero - всичко за модела

Мнение от Buna_tetu » 10 юли 2019 10:50

На сайта пише, че регулацията е stepless, но на снимките има деления - да не би регулацията да е по подобие на Kinu-то?
Някой има ли впечатления как се държи ринга за регулиране след известно време /набиване на частици кафе и т.н./?

Иначе ми се струва, че Нише-то е най-логичният ъпгрейд след Кину, поне за хора, които пият 1-2 кафета на ден и им е писнало да се мъчат със светлите кафета:).

Като цена е почти същото като Tidaka CB1 или Baratza Sette, но ми се струва, че е доста по-пипната...
Отговори

Върни се в “Кафемелачки”