:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Какво кафе да използвам във вкъщи?

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

Bivola
Светло изпечен
Мнения: 73
Регистриран: 18 дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX
Отзиви: 17
Рейтинг : 51

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от Bivola » 13 яну 2019 12:13

Кафето ми беше на привършване и в Кауфланд случайно видях Лаваца Crema e Аroma намалена на 20лв за килограм и понеже Метро ми е далече за да ходя да си купя от Риоба-та(Колумбия или Етиопия), реших да рискувам с тая Лаваца.
Еми не става - още с отварянето на пакета се вижда, че е супер неравномерно изпечено. Има прегорели зърна, както и почти бели, напълно неизпечени. Каймак прави много, има и робуста в бленда, но вкусът е отвратителен. Един прегорял, сякаш правя екстракция от въглен. Дори пробвах с по-студена машина да направя кафето, но пак не стана.
От много време не бях взимал пакетирано кафе, освен Риоба-та, основно Домани взимам и сега категорично се убедих, че освен от пекарна, няма смисъл да се взима кафе от друго място. Дори последната Риоба Бразилия също беше по-препечена от обикновено. Там също има някакъв проблем с постоянството, при все че кафето много ми харесва. И поне аз не мога да си намеря кафе от магазин, което да ми допада. Явно вече съм зависим в някаква степен😋
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 145
Регистриран: 08 яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby, Gaggia MDV v.2
Отзиви: 340
Рейтинг : 125

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от Иван Вълков » 13 яну 2019 12:39

Ами може би аз не съм навлязъл в дебрите на прясно изпеченото кафе, но и аз взех от същата Лаваца. Ами в сравнение със Сагафредото, Лавацата ми идва по слаба като вкус. Иначе се наложи да увелича едрината при еднакви други условия. Каймака, става по скоро като млечен а не тъмно кафяв. Имах случай екстракцията да е прекалено бавна и тогава резултата беше горчив вкус, липса на каймак на 2-рата минута след направата на напитката. Понеже единствено мога да променям в моята конфугурация, едрина на смилане или сила на темпериране според мен с една идея по едро смилане се постига кокретно с това кафе по-добър( за моят) вкус.

Забелязвам че бленда има леко мазен вид - може би заради начина на изпичане.
Bivola
Светло изпечен
Мнения: 73
Регистриран: 18 дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX
Отзиви: 17
Рейтинг : 51

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от Bivola » 13 яну 2019 14:26

Избилата "мазнина" по повърхността на зърната показва, че кафето е старо. Прясното кафе е матово и не е мазно на вид.
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 145
Регистриран: 08 яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby, Gaggia MDV v.2
Отзиви: 340
Рейтинг : 125

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от Иван Вълков » 13 яну 2019 14:40

Ами това по щампа е на около 6 месеца. Знам че по общите критерий е доста старо. Просто когато се смели имах в предвид че като консистрнция стой някак по мазно след смилане спрямо предишното.


П. П. Така към колегата @Bibola, днес по непредвидени обстоятелства кафето ми изтина и найстина е малко кисело и горчиво. По принцип аз го пия горещо и тогава не беше толкова зле, от колкото изтинало....
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 527
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 436
Рейтинг : 366

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от batkovan » 13 яну 2019 22:56

Мазното по зърната мисля, че е от печенето, характерно е май за най-тъмните. С времето поне при мен изветрява и става по-сухо кафето.
Има прегорели зърна, както и почти бели, напълно неизпечени.
И това, но и неузрели зърна които остават по-светли, дори с перфектно печене няма как различно узрели зърна(а и още по сложно при бленд с различни сортове) да се изпекат що годе равномерно в един цвят(ако се пекат заедно, както предполагам и се прави за масовите кафета). За това всички стъпки са важни и някъде ако се направи компромис резултата накрая е кофти. То за т. нар. специални кафета много често се попада на "издънки", какво остава за масовите..
Само не знам кое е по-лошо да вземеш 1 кг боклук за 20 лв или 250 гр боклук за 15лв. Май и двете, защото насърчават бизнеса с боклуци :).

@Gaggia беше препоръчал едно кафе Agust и не е случайно, че е добро(но и цената му 60лв е над масовите и равна на такова от пекарна) - четох че зърната се селектират машинно с апаратура за това да са в еднаква степен узрели. После това ти гарантира равномерно изпичане. Дори кафето да не е от най-доброто, процесирането му по такъв начин гарантира в някаква степен, че ще се изкара най-добрият вкус на което е способно това кафе. От друга страна едно добро кафе ако не е минало по такава верига ами примерно брано зелено с узряло и всякакво, после неселктирано всичко наедно, начупено и различна големина зърна... как да се изпече равномерно и да изкараш най-доброто от него?(риторичен въпрос).

Тук повечето сигурно са го гледали - едно интересно видео за качествени и некачествини зърна или по скоро да го наречем ориентирана към количество обработка на кафе сравнено с ориентирана към качество(трябва да се внимава, понеже мнго често се предлага кафе от първото на цена от второто и като цяло цената не е гаранция за качество ;) ) :
Благодарили на batkovan за публикацията (потребители 4):
BivolaPlamen11КостадиновИван Вълков
Рейтинг: 25%
toro
Кафе трафикант
Мнения: 364
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 123
Рейтинг : 221

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от toro » 17 яну 2019 09:31

Аз съм много доволен от кафетата на Corsini- Compagnia dell Arabica. Имат най-различни видове, 100% арабика са почти всичките им.
Намирам ги по разни сайтове, но ги предлага и официалния им сайт. Цените са средно по около 20-24 евро/кг, разфасовките са по 500гр, но има и по 250 и други. Има ги и в espresso-international.com, но е по-скъпо. Аз съм купувал от този сайт други кафета, идва всичко за седмица.

Последните два пъти ги взех много изгодно от venta privee, английската версия и един път през испанската.
Тогава моделите Colombia medellin и El salvador ми излязоха по 12GBR/kg, a GUATEMALA HUEHUETENANGO po 15GBR/kg.
От испанската излезе още по-евтино, но там е по-сложно и скъпо за доставка. Сега чакам Brasile, Kenya, India и Ethiopia, последната е някаква по-скъпа.
В София съм ги мяркал само два от видовете, най-евтините разбира се Колумбия и още нещо за по 45лв/кг и то разсфасовки по 1кг, които са мен не са много удачни, а другите ги не ги предлагат.

Първата пратка ми дойде декември, а кафето беше пакетирано края на септември, демек съвсем прясно.
Ето и снимка на кафето, това е Ел Салвадорското, даже един съфорумец го пробва, може да даде отзив, ако иска.
wfimage1.jpg
wfimage2.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на toro за публикацията (потребители 3):
Gaggiabatkovanmileniak
Рейтинг: 18.75%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1419
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 454
Рейтинг : 1308
Контакти:

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от Gaggia » 17 яну 2019 09:33

Пробвах кафето вчера, много е добро на вкус и като качество на зърната, прилича ми на бленда Еспресо Виваче на Домани, от първия път стана перфектен шот. Ще съм благодарен на директен линк в UK за поръчка.
:coffee: °C /bar/ sec
toro
Кафе трафикант
Мнения: 364
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 123
Рейтинг : 221

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от toro » 17 яну 2019 09:46

https://secure.uk.vente-privee.com/auth ... /Portal/EN
Продават всичко, но може да си направите аларма, да ви изпратят мейл, когато пуснат кафето. 1 път на 2-3 месеца го пускат.
Има и немска, испанска, френска версия, кой от където му е удобно.
Пускат и други марки:

CORSINO CORSINI- това е за което говоря.
CAFE COTON
CAFE NOIR
CAFE SATI
PAUSE CAFE
ILLY CAFE
CAFE PFAFF
CAFE ROYAL
CAFE PRIVILEGE
CAFE MEO
CAFE LEGAL
COLUMBUS CAFE
CAFE MODA
TERRES DE CAFE
LE GRAND CAFE CAPUCINES
SUD OUEST CAFE
CAFE CHARLES DANICAN
CAFE DE PARIS
Благодарили на toro за публикацията (потребители 3):
GaggiaКостадиновtemp
Рейтинг: 18.75%
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 527
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 436
Рейтинг : 366

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от batkovan » 17 яну 2019 11:50

off: А как поръчваш за БГ, мен ми излиза по default UK като адрес и не мога да го променя? И трябва ли да си правиш акаунт за всеки от сайтовете им, аз като се опитам да вляза примерно в немския, автоматично ме насочва пак към UK сайта.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 364
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 123
Рейтинг : 221

Re: Какво кафе да използвам във вкъщи?

Мнение от toro » 17 яну 2019 13:40

За всеки сайт-версия трябва отделен акаунт. Нещата не са едни и същи, нито цените понякога.
Изпращаш до адрес на познат-приятел-фирма има доста такива вече, които предлагат доставки за по 2лв/кг до България.
Директно до България не става.
Благодарили на toro за публикацията:
batkovan
Рейтинг: 6.25%
Отговори

Върни се в “Видове кафе на зърна”