:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Coffero (Коферо) Етиопия - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 283
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 234
Рейтинг : 240

Coffero (Коферо) Етиопия - ревю

Мнение от glatzial » 15 юли 2019 12:07

Коферо Етиопия - 250гр. за 21лв. (84 лв/кг)

Не можах да намеря линк за него в сайта на Коферо - там единствената Етиопия е Иргачеф, но това не е Иргачеф - това е от Некемте, което е бая по на север.

Опаковката е хартиена отвън, с фолио отвътре. Има клапа и многократно затваряне. Това е стандартна за Коферо опаковка, която ползват за всички кафета. На нея лепят стикер с конкретния вид. Информацията на стикера е изчерпателна:
Страна - Етиопия
Регион - Некемте, Валага (град и провинция, среща се и като Велега)
Ферма?/Подрегион - Хена Форест (по-скоро е нещо като местност, не намерих конкретна ферма, която се казва така)
Аромати - ягода, праскова, карамел
Вкусове - кайсия, праскова, ягода и намек за ананас
Изпичане - средно (3/5 за Коферо)
Аромат - 4/5
Тяло - 4/5
Сила - 3/5
Оценка - 88/100, Клас 1, Органично
Вид - Арабика, Хейлрум
Процес - немит (предполагам натурален, характерен за Етиопия)
Височина - 2000м.
Изображение

Задната страна не съм я снимал - там е дата на изпичане, грамаж, вид смилане и контактна информация.

Зърната са разнородни, средни към дребни на размер, с леки разлики в изпичането. Повечето са изпечени средно-светло и средно. Единични бройки са средно-тъмно. Трудно се чупят с ръка. Много ароматно кафе, с наситен плодов мирис - малко е като плодов чай. Просто обожавам тия плодови етиопии. На мирис това не е кафе, а плодова салата.
Изображение

Изображение

Иска много фино смилане и се получава консистентна, бухнала пудра със светъл цвят. Отключват се по-характерни аромати и бих могъл да кажа, че разпознавам праскова или кайсия.
Изображение

Това кафе е истинско удоволствие да се извлича. Въпреки финото смилане, което асоциирам повече с еспресо, се получават страхотни ристретота с него. Почти по всички начини се получава отлично, но това, което най ми хареса е с леко бягство от класическата рецепта. По принцип го пробвах на по-висока температура с 15гр/30сек/30гр/95-94С. Но най ми хареса на по ниска температура, малко по-фино смляно с един грам в повече, с по-дълга екстракция - 16гр/42сек/31гр/93-92С. Но както и да го направите е супер. Само бързи, къси екстракции на под 92С бяха незадоволителни. На 17гр почва да опира в душа.


Получава се кафе с гъст, "латексов" каймак
Изображение

Като вкус - жестоко е. Слаба, ненатрапчива киселинност, с изключителен плодов, естествено сладък вкус. Във вкуса доминират ягодите - веднага го асоциирах с този плод. Праскови, кайсии, пък камо ли ананас не усещам - имаше ги в аромата на смляното кафе, но при екстракцията са се омешали в общото плодово чувство. Тялото е плътно, стели се по езика и небцето като кадифе. Ароматът също е силен и наситен. Дълъг плодов послевкус, искаш да пиеш още и още.
Влюбих се в това кафе. Жената също - свършихме го за седмица.
Последна промяна от glatzial на 15 юли 2019 13:11, променено общо 1 път.
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 7):
Gaggiatoroantoespresso71blazarovbatkovanpetarned
Рейтинг: 43.75%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1430
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 454
Рейтинг : 1326
Контакти:

Re: Coffero (Коферо) Етиопия - ревю

Мнение от Gaggia » 15 юли 2019 12:16

:bow-blue: Поредното изчерпателно ревю на кафе, снимките преди се виждаха, но вече не, качи ги тук във форума.
:coffee: °C /bar/ sec
toro
Кафе трафикант
Мнения: 364
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 123
Рейтинг : 221

Re: Coffero (Коферо) Етиопия - ревю

Мнение от toro » 15 юли 2019 13:05

Май няма да е зле да се сложи титла дегустатор на аватара на glatzial.
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 283
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 234
Рейтинг : 240

Re: Coffero (Коферо) Етиопия - ревю

Мнение от glatzial » 15 юли 2019 13:20

@Gaggia - бях качил снимките директно от гугъл фотос - може би някоя от настройките ми там не е съвсем добре за публично споделяне. Качих ги в imgur - сега трябва да са добре.

@toro - първо да събера пари (и да изпадна в момента на умопомрачение) за това . - https://eustore.sca.coffee/collections/ ... P4-pJ0_vjY - и тогава ;)
Благодарили на glatzial за публикацията:
toro
Рейтинг: 6.25%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1430
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 454
Рейтинг : 1326
Контакти:

Re: Coffero (Коферо) Етиопия - ревю

Мнение от Gaggia » 15 юли 2019 13:27

toro написа:
15 юли 2019 13:05
Май няма да е зле да се сложи титла дегустатор на аватара на glatzial.
Ами честито, напълно заслужена титла.
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
toroИван Вълков
Рейтинг: 12.5%
:coffee: °C /bar/ sec
Отговори

Върни се в “Видове кафе на зърна”