:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Дъбов Етиопия Иргачеф - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 278
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 233
Рейтинг : 235

Дъбов Етиопия Иргачеф - ревю

Мнение от glatzial » 16 май 2019 12:02

Дъбов Иргачеф (клик) 200.8гр за 19.20лв.

Опаковката е стандартната за Дъбов - висококачествена, с винтил и многократно затваряне.
Отпред е цялата важна информация:
сорт - Етиопия Иргачеф
вкус - тропически плодове, флорални мотиви, елегантен, копринен
дата на изпичане - 07.05.19
вид на изпичане - средно към светло
регион - Иргачеф
ферма - Моплако
височина - 1750-2000м
процес - натурален
вид - Хейлрум
Изображение

Отзад няма нищо интересно и полезно - реклама, вид смилане (ако е мелено)и грамаж
Изображение

Зърната на кафето са разнородни като големина, което е характерно за етиопските сортове. Изпечени са учудващо хомогенно, като се има предвид разликата в зърната. Ароматът от пакета е наситен, сладък, плодов. На сляп тест е възможно изобщо да не се асоциира с кафе.
Изображение

Изпичането е действително средно към светло.
Изображение

При смилане се получава консистентна пудра с много приятен светъл цвят. Ароматът се отваря още повече и сладките нотки са много завладяващи.
Изображение

След няколко опита, до нацелване на параметрите на смилане и екстракция мога да кажа, че се получи отлично на 16гр. - 32сек. - 34гр. - 95С. Кафето е достатъчно светло, за да поеме по-високата температура. Опит на 17гр - 24сек. - 34гр. - 94С също беше отличен. Температури под 92С водят до подекстрактнато, кисело, тънко кафе с ранно блондване.


Получава се кафе с гъст каймак.
Изображение

Има много сладък вкус, с плодови нотки (но аз поне някой конкретен плод не различавам). Горчивина липсва напълно, киселост почти липсва. На 94С е по-сладко, на 95С е малко по-наситено. При добра екстракция тялото е плътно, точещо се по езика, но не тежко - много приятно - нежно, копринено. Послевкусът е много продължителен, съвсем леко стипчив - усеща се в устата над 2 часа след направата.
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 7):
GaggiaphenomPlamen11batkovanManUtdespresso71радо
Рейтинг: 43.75%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1419
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 454
Рейтинг : 1308
Контакти:

Re: Дъбов Етиопия Иргачеф - ревю

Мнение от Gaggia » 16 май 2019 13:05

Добра тема с подход, браво. Мисля че кафето след смилане отива малко преди средно изпечените, една дълга преинфузия ще му се отрази добре.
:coffee: °C /bar/ sec
yurko
Нов потребител
Мнения: 4
Регистриран: 21 мар 2019 23:08
Приготвям кафе с: La pavoni dolce espresso dempid
Отзиви: 3
Рейтинг : 4

Re: Дъбов Етиопия Иргачеф - ревю

Мнение от yurko » 23 юли 2019 13:41

Не са ли много 32 сек?
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 278
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 233
Рейтинг : 235

Re: Дъбов Етиопия Иргачеф - ревю

Мнение от glatzial » 23 юли 2019 14:55

@yurko предполагам въпрос на вкус. Като броя секунди го правя от включването на помпата, което значи, че има и 6-7 секунди на преинфузия на до 4 бара. Отделно аз лично харесвам по-плътно тяло. Съответно смилам малко по-ситно, гоня съотношение на ристрето (до 2:1) и много често екстракциите ми са м/у 30 и 40 секунди. На някои по-светли кафета дори пробвам и над 40 секунди. Не мисля, че има универсална формула - 20-30 секунди е по-скоро препоръка - важното е да си го правиш както ти е вкусно :) Аз винаги се водя от това да се получава негорчиво, сладнеещо кафе. Съответно при по-бързи екстракции се развиват едни вкусове и аромати, при по-бавни - други. Същото важи и за съотношенията.
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 5):
batkovanCaffetteriaDIOИван ВълковPlamen11RobertDeMiro
Рейтинг: 31.25%
Отговори

Върни се в “Видове кафе на зърна”