:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Вид и описание на степените на изпичане на кафето

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 924
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 312
Рейтинг : 803

Вид и описание на степените на изпичане на кафето

Мнение от Gaggia » 13 ное 2018 11:02

Полезна информация за степените на изпичане на кафето с включени общи характеристики.
Изображение
:coffee: °C /bar/ sec
temp
Светло изпечен
Мнения: 70
Регистриран: 26 окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Отзиви: 38
Рейтинг : 34

Re: Вид и описание на степените на изпичане на кафето

Мнение от temp » 13 ное 2018 21:25

Защо си мислех, е френското е по-изгоряло от италианското.
Малко чиста биохимия. Печенето на кафе по себе си е майерова реакция. Взаимодействие между белтъци и захари, получават се едни страшни съединения. Делят се на ранни, междинни и късни.
Колко страшни .... е процес на спор на учените, едни ги смятат за антиоксиданти , други за причинител на тумори. Но всичките са съгласни че са вкусни.
Те са от цитрусовите аромати, червеното вино , коричката на питката, до загорялото на пържолата на скарата.....
До тук консенсуса е, че раните са най безопасни ( а пък някой от средните са лековити Ресвератрол) . Сложно и спорно, но едно е ясно. реакцията продължава и след изпичането, все по бавно , но върви.
Пекарите говорят за съзряване на вкуса, за това и аз взимам кафе до 14 дни след печене.

Само да успокоя, при пакетираните лаваци и подобни, са толкова тъмно изпечени , че вече всичко е свършило....
За малко да пропусна, кофеина е термочувствителен и колко по тъмно е изпечено кафето, толкова е по-малко
Потребителски аватар
Beer&Co
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран: 22 окт 2018 19:29
Отзиви: 13
Рейтинг : 1

Re: Вид и описание на степените на изпичане на кафето

Мнение от Beer&Co » 14 ное 2018 10:41

Аз съм на принципа светло/средно/тъмно изпечено :)
toro
Тъмно изпечен
Мнения: 200
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 50
Рейтинг : 109

Re: Вид и описание на степените на изпичане на кафето

Мнение от toro » 10 фев 2019 13:03

Днес влязох в един магазин да купя стафиди и видях Ей тези кафета в чували. Имаше 10-15 вода и всичките бяха еднакви на вид, черни като катран.
IMG_6466.JPG
IMG_6467.JPG
IMG_6468.JPG
IMG_6469.JPG
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
toro
Тъмно изпечен
Мнения: 200
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 50
Рейтинг : 109

Re: Вид и описание на степените на изпичане на кафето

Мнение от toro » 23 фев 2019 11:57

Попаднах на този доста интересен материал за печенето, видовете киселинност, горчивина и др характеристики на кафето. Пишат как може да се променят тези параметри с различна температура, време на екстракция и едрина на мелене.

https://www.perfectdailygrind.com/2018/ ... ast-guide/
Благодарили на toro за публикацията (потребители 2):
Иван ВълковPlamen11
Рейтинг: 15.38%
Отговори

Върни се в “Видове кафе на зърна”