:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Подготовка за перфектния еспресо шот

Кафе напитки, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 912
Контакти:

Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от Gaggia » 31 мар 2019 13:46

Каква е вашата техника в детайли с която постигате желаните резултати за еспресо?
При мен е следната:

Вариант 1(разполагам с достатъчно време)
  • Ползвам само прясно изпечено кафе
  • Меря си зърната за шота на момента с везна
  • Пълня празната чаша с топла вода от машината с цел да загрее
  • Ползвам качествена кафемелачка за единични дози ръчна/електрическа/понякога добавям малко вода към зърната преди смилане
  • Смилам в междинен съд
  • Почиствам кафемелачката след смилане с четка за да минимизирам остатъчното кафе
  • Разбърквам добре смляното кафе в междинния съд с цел хомогенизиране на частиците, дори и моносорт кафето е било съставено от различни зърна, които няма как да нямат разлики в твърдостта си и съответно с известни вариации в частиците
  • Пренасям от междинния съд в цедката
  • Разбърквам набързо отново и заравнявам
  • Правя няколко завъртания с дистрибутор първо половин до един оборот обратно на часовниковата стрелка и после да речем 5-6 по часовниковата стрелка
  • Използвам тампер 58.4 и натискам два пъти със сила 10-12 кг. почти не завъртам, държа тампера както се държи ел. фенерче :)
  • Подсушавам вече топлата чаша
  • Почиствам ако имам остатъци кафе и поставям ръкохватката на машината
  • Спирам шота на база тегло готово еспресо, премерено с везна най-често 14-15г кафе към 32/36 г еспресо
  • Почиствам ръкохватката и пак пускам вода през главата за 5 сек да се почисти
Вариант 2(бързам)
*Тук винаги ме спасява Гаджия Класик, ако нямам загряла голяма машина
  • Ползвам само прясно изпечено кафе
  • Смилам с кафемелачка с бункер и смилане на момента с таймер 5-6 сек за двойно кафе например
  • Смилам кафето директно в цедката
  • Разбърквам набързо с бъркалка
  • Тамперирам малко по-силно от вариант 1
  • Поставям ръкохватката и пускам шота
  • Спирам на око около 30-40 мл еспресо.
  • Почиствам ръкохватката и пак пускам вода през главата за 5 сек да се почисти
Пия го почти веднага :D :coffee:
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 10):
NorИван ВълковbatkovanрадоglatzialКостадиновPlamen11Sevochristiansenaira786
Рейтинг: 76.92%
:coffee: °C /bar/ sec
Иван Вълков
Светло изпечен
Мнения: 94
Регистриран: 08 яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby, Gaggia MDV v.2
Отзиви: 221
Рейтинг : 81

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от Иван Вълков » 31 мар 2019 14:18

Ххаха аз правя вариянт 2 ;)
aira786
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран: 15 яну 2019 15:17
Град: 25°57′52″N 80°08′09″W
Приготвям кафе с: Olympia Cremina 67 / Profitec pro 700
Отзиви: 3
Рейтинг : 17

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от aira786 » 31 мар 2019 20:55

Защо се добавя вода в зърната преди смилане,и колко/примерно 20 гр кафе 2 мл.вода???
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 912
Контакти:

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от Gaggia » 31 мар 2019 21:06

Борба със статичното електричество, ползвам пулверизатор, някои кафета го изискват
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 5):
Plamen11NorИван ВълковOld foxaira786
Рейтинг: 38.46%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 144
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 110
Рейтинг : 103

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от glatzial » 03 апр 2019 12:21

@Gaggia какъв дистрибутор ползваш? :)
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 912
Контакти:

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от Gaggia » 03 апр 2019 12:31

Най-обикновен 58мм с три наклона и доста тежък.
:coffee: °C /bar/ sec
Иван Вълков
Светло изпечен
Мнения: 94
Регистриран: 08 яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby, Gaggia MDV v.2
Отзиви: 221
Рейтинг : 81

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от Иван Вълков » 25 апр 2019 09:53

Колеги забелязвате ли да има разлика растоянието ог портафилтъра до чашата. Поне при мен колкото по близо е чашата, каймака на кафето остава плътен без балончета. Оставя ли чашата да има максимално растояние каймака е тънък и със балони като газировка. Иначе за вкуса няма кой знае каква разлика по скоро е естетическа.
Благодарили на Иван Вълков за публикацията:
batkovan
Рейтинг: 7.69%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 912
Контакти:

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от Gaggia » 25 апр 2019 14:03

Така се получава на практика с арабиките, не трябва да има водопади 5-8 см максимално отстояние от отворения филтър.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
Иван Вълков
Рейтинг: 7.69%
:coffee: °C /bar/ sec
ManUtd
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран: 16 мар 2019 09:15
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Отзиви: 19
Рейтинг : 19

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от ManUtd » 06 май 2019 10:36

- качвам едно клипче, което ми се стори интересно във връзка с добрия епсресо шот.
Благодарили на ManUtd за публикацията (потребители 3):
BivolaPlamen11радо
Рейтинг: 23.08%
aira786
Нов потребител
Мнения: 11
Регистриран: 15 яну 2019 15:17
Град: 25°57′52″N 80°08′09″W
Приготвям кафе с: Olympia Cremina 67 / Profitec pro 700
Отзиви: 3
Рейтинг : 17

Re: Подготовка за перфектния еспресо шот

Мнение от aira786 » 11 май 2019 22:20

Перфектното еспресо става само на книга но винаги се стремим да го постигнем. Гоня много доброто еспресо ,ако докарам перфектното еспресо няма интрига,но мразя изненадите особено рано сутрин затова всички експерименти се правят събота и неделя.Падането на Рим при варварите е проблем, лошо кафе сутрин е катастрофа

Включване на кафемашината 3.45 сутринта/на таимер,ставане 4.15

Ползвам само прясно изпечено кафе /или замразено

Използвам 18гр цедка VST или Baristapro

Пускам чаша вода да подгрея чашата и събудя машината/двубоилерна с PID температура на водата зададена предварително най често е в диапазона 92-94 гр

Смилам с кафемелачка с бункер в междинен съд

Претеглям ТОЧНО смляното кафе

Сипвам в цедката и подравнявам с няколко завъртания по посока на часовниковата стрелка подравнителя само милва кафето не го тампира пазмерът е 58.5

Използвам тампер 58.6 и тампирам до откат той е с ограничител и няма как да се претампира/затова кафето което слагам е винаги +/- 0.1 гр за различните соротове кафе разично от 16 гр до 17.4гр.настроен е 2.8мм повече от подравнителя
0.jpg
0-1.jpg
Подсушавам топлата чаша

Поставям ръкохватката и пускам кафето

Спирам кафето на базата на готово тегло 16/17.4 кафе 42 мл 32/35 с

Работя с гол филтър и ако съм получил това без да пръсне кафето е добро

Почиствам ръкохватката и пак пускам вода през главата за 5-10 секунди да се почисти/машината ми е вързана към чиста вода и канал

Пия го ведnага пред компютъра часът е 4.22 суртинта
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на aira786 за публикацията (потребители 5):
glatzialbatkovanNorblazarovPlamen11
Рейтинг: 38.46%
Отговори

Върни се в “Кафе, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това”