:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Еспресо - финна настройка по вкус

Кафе напитки, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 199
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 64
Рейтинг : 236
Контакти:

Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от blazarov » 31 мар 2019 17:34

Здравейте,
Предлагам да обсъдим финната настройка на шотовете, която правим търсейки идеалния вкус.

Малко смислени статии по темата:
https://baristahustle.com/blog/coffee-e ... -taste-it/
https://baristahustle.com/blog/espresso-recipes-time/
(..И още много в постове в същия блог..)
https://www.home-barista.com/tips/espre ... 16968.html

И конкретно моя опит от този уикенд.
В момента съм в серия карам наред кафета от squaremile:
- Red brick blend - страхотно!
- SO costa rica herbazu - много добро
- Colombia los rosales - страхотно!
- Sweet shop blend - страхотно!
Сега от събота се мъча с Brazil Rio Pardo - голямо рязочарование, след такава силна серия.
Пробвах общо взето всички похвати от горните статии със сравнително малък, незадоволителен успех.
Аромата на зърната е страхотен, но еспресото винаги излиза с един и същ дефект - прекалено силен, агресивен вкус на “кал” - сега разбирам “earthy notes” :)
Нито прекалено кисело, нито прекалено горчиво - но прекалено силно и неприятно.
Пробвах и намалена доза (16г) с много финно смилане и увеличена доза (20г) с едро; и бързи и бавни шотове. Играх и с PI/променливо налягане - доколкото скромната ми техника позволява.
В синхрон с теорията най-добрия шот беше с малката доза и финното смилане, но все още далеч от високия “стандарт”, който предишните 4 кафета от същата пекарна наложиха.
Разбира се съществува шанса просто кафето да е по-лошо, но предвид че е хоби и обичам да човъркам и експериментирам по-скоро вярвам, че не успявам да го извлека както трябва..

В крайна сметка цял уикенд предрусах с кофеин без да пийнем нито едно наистина хубаво еспресо :)

Чета, че при много светло изпечените има подобни ситуации и изискват сериозна техника и различни тактики (EKspresso), но това не прилича на чак толкова светло.

Вие как процедирате?
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на blazarov за публикацията:
Костадинов
Рейтинг: 6.67%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1173
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 384
Рейтинг : 1061
Контакти:

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от Gaggia » 31 мар 2019 19:04

Пиша от телефон и няма как да направя дълъг пост, но за светли кафета най много са ми помагали големите плоски ножове 83мм. после сменям цедки, температури и налягане, но пак има кафета дето не стават, най вероятно застояли с фалшив етикет.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 199
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 64
Рейтинг : 236
Контакти:

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от blazarov » 01 апр 2019 07:41

На смимката светло ли е според теб? Аз не мога да ги определя.
За фалшивия етикет в случая не мисля че е възможно.
83мм нямам, но добра идея - прекратявам с експериментите вкъщи и остатъка ще го тествам в офиса на SJ/brasilia/VST18. Между другото в последно време ползвам VST18-ката с 14грама на бразилията с доста добър резултат. От друга страна малкото еднакви кафета, които съм пробвал имат съвсем различен вкус на двете места, така че може и да стане по-добре :)
радо
Светло изпечен
Мнения: 85
Регистриран: 03 фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Isomac Tea; Mazzer Major
Отзиви: 45
Рейтинг : 31

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от радо » 01 апр 2019 09:34

blazarov написа:
31 мар 2019 17:34
Нито прекалено кисело, нито прекалено горчиво - но прекалено силно и неприятно.
На мен ми звучи като висока температура. Пробвай да намалиш температурата, ако машината го позволява.
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 199
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 64
Рейтинг : 236
Контакти:

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от blazarov » 01 апр 2019 11:00

В интерес на истината при всички тези тестове с това кафе не съм мърдал температурата (100C на бойлера на Силвия - сравнително ниска)
Не го направих защото до момента опита ми сочи към друг тип ефекти и дефекти свързани с температуратана екстракцията.
Горчилката от висока темп не мога да я сбъркам със “земния”, почти на кал тежък и неприятен вкус, който се опитвам да махна. Дори честно казано интуицията ми подсказва по-скоро да пробвам с градус-два нагоре.
Но все пак трябва да се пробва. Ще споделя тези дни още.
радо
Светло изпечен
Мнения: 85
Регистриран: 03 фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Isomac Tea; Mazzer Major
Отзиви: 45
Рейтинг : 31

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от радо » 01 апр 2019 13:51

Да, пробване му е майката. Като свалиш температурата се забавя екстракцията и има вероятност това да помогне за тежкия вкус, но както казваш, може пък обратното да е нужното.
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 199
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 64
Рейтинг : 236
Контакти:

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от blazarov » 03 апр 2019 21:17

Това със забавянето не съм го забелязал.
Пробвах проблемното кафе в на SuperJolly-то и Brasilia и от двата шота, които направих без никакви настройки нямаше и следа от гадния тежък вкус на кал, от който се оплаках. Даже бяха дооста прилични - бавнички към 40-45сек за 14г/28г
За съжаление беше останало към 150гр от пакета и замина бързо, така че наблюденията ми са ограничени. Все пак експеримента потвърждава предвиждането на теорията (да игнорираме за момента confirmation bias :)), а именно, че има съвсем осезаема полза от големите ножове поне за някои кафета.
Освен мелачката и машината е различна, цедката е VST18 с 14г и доста финно смилане, което за момента е най-добрия вариант, който съм намерил за Бразилията.
Вкъщи на IMS16-20 с по-малко от 16г не се получава, заради леката извивка на дъното не може добре да се компресира с 58,5мм плосък тампер.

Абе като цяло VST-то ми харесва повече, макар и разликите да са микроскопични :)
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1173
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 384
Рейтинг : 1061
Контакти:

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от Gaggia » 03 апр 2019 22:22

Най-силния фактор ти е кафемелачката, както и предположих в предишния пост.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
blazarov
Рейтинг: 6.67%
:coffee: °C /bar/ sec
Nor
Зелено кафе
Мнения: 33
Регистриран: 12 мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto
Отзиви: 43
Рейтинг : 28

Re: Еспресо - финна настройка по вкус

Мнение от Nor » 15 апр 2019 19:59

А аз да питам по-знаещите...Има ли корелация между степента на изпичане и едрината на мелене? Тоест, винаги ли светлоизпечените кафета се нуждаят от по-фино смилане от тъмноизпечените, или е така само с някои видове?
Отговори

Върни се в “Кафе, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това”