:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Кафе напитки, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

caffemartines
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран: 04 фев 2019 12:59
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Futurete Bella
Отзиви: 0
Рейтинг : 4

Re: Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Мнение от caffemartines » 06 фев 2019 19:30

Здравейте!
Що се отнася за турското кафе-не всяко фино смляно кафе е такова.
Първото и най-важно нещо е кафето което се използва.Два сорта кафе ,едното е Арабика ,другото Робуста.
Арабиката е със специфичен аромат: на йод.Това е така защото земята на която се отглежда някога е била морско дъно,от водораслите.
Робустата е от Индия.
За плътност се добавя и до 10% леблебия.
Разликата между Турското и Гръцкото кафе е в степента на изпичане.
Финото смилане се осъществява с мелница с камъни.Този тип мелници са забранени ЕС , но все още някъде се използват .Всяка мелачка с нови ножове може да свърши същата работа.
Що се отнася до приготвянето , винаги се използва студена вода.Слага се малко захар в джезвето ,студената вода и накрая кафето.
Продължението всички го знаем, два пъти,три пъти да заври и т.н. и т.н.
Поздрави!
Владимир
Благодарили на caffemartines за публикацията (потребители 4):
GaggiaPlamen11Krasimir.KovachevКостадинов
Рейтинг: 30.77%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 913
Контакти:

Re: Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Мнение от Gaggia » 06 фев 2019 19:41

Това са "каменните" мелачки, срещат се често в Гърция по пекарните иначе.
monster-grinder-stone-mill.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 7.69%
:coffee: °C /bar/ sec
caffemartines
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран: 04 фев 2019 12:59
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Futurete Bella
Отзиви: 0
Рейтинг : 4

Re: Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Мнение от caffemartines » 06 фев 2019 20:15

Да ,това са мелачките.Смилащите части са камъни .Направени са като отливки от специален бетон.Като воденичните камъни.
Krasimir.Kovachev
Зелено кафе
Мнения: 24
Регистриран: 04 фев 2019 17:26
Отзиви: 17
Рейтинг : 43

Re: Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Мнение от Krasimir.Kovachev » 07 фев 2019 21:26

При професионално приготвяне ,на световни ,,ibrik,, шампионати например,се използват специални ножове на мелачките,т.нар. turkish burrs .Създадени за целта.Обикновено слагат и доволно количество кардамон.Не е нещо,което бих пил често ;)
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на Krasimir.Kovachev за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 7.69%
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 144
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 110
Рейтинг : 103

Re: Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Мнение от glatzial » 09 мар 2019 09:35

В Истанбул съм прекарал около половин година (не на веднъж) и така и не го харесах това кафе. Никъде не успях да обясня, че не искам захар - казвам Йок Шекер, оня се усмихва, клати глава и ми носи нещо, дето ми залепват устата от него. Бих казал, че класически се прави с бая захар - турците си харесват сладичкото. Да го гледаш как го правят на пясък е забавно.
В България - Златоград - има вариация - въртяно кафе. Прави се турско на пясък и после целият поднос (по-специален, на клетка прилича) се върти, като центробежната сила го държи в чашите. Нямам идея дали допринася с нещо за вкуса на кафето, дали е истинска традиция или го правят за туристите.
Благодарили на glatzial за публикацията:
phenom
Рейтинг: 7.69%
phenom
Зелено кафе
Мнения: 26
Регистриран: 20 яну 2019 13:15
Град: Русе
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Отзиви: 78
Рейтинг : 10

Re: Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Мнение от phenom » 09 мар 2019 19:34

Много ми е познато това, само че при мен се получи със йок шекер номера :lol:
Благодарили на phenom за публикацията:
glatzial
Рейтинг: 7.69%
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 144
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 110
Рейтинг : 103

Re: Кафе на джезве или така нареченото по нашите земи турско кафе

Мнение от glatzial » 09 мар 2019 21:08

Извадил си късмет - на поне 4 места не стана :D
Благодарили на glatzial за публикацията:
phenom
Рейтинг: 7.69%
Отговори

Върни се в “Кафе, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това”