:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Latte Art

Кафе напитки, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
batkovan
Тъмно изпечен
Мнения: 166
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 129
Рейтинг : 120

Re: Latte Art

Мнение от batkovan » 10 фев 2019 20:19

При мен е 600мл каничка и с 200 мл мляко става. Проблемът е накрайника за пара не каничката, понеже се движи само настрани, а нагоре-надолу не, като се разпени до горе за капучино и каничката не може да излезе изпод накрайника без да се олее и накланям машината настрани, за да я изкарам. С 1л кана сигурно трябва да обърна машината цялата на една страна :).
Благодарили на batkovan за публикацията:
Gaggia
Рейтинг: 9.09%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 588
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 203
Рейтинг : 464

Re: Latte Art

Мнение от Gaggia » 10 фев 2019 20:33

@batkovan Gaggia Classic + RS накрайник се справя идеално с каничка от 350ml става латекс млякото!
I extract data and coffee :ugeek:
Потребителски аватар
peterstamov
Зелено кафе
Мнения: 28
Регистриран: 03 дек 2018 19:17
Отзиви: 0
Рейтинг : 30

Re: Latte Art

Мнение от peterstamov » 10 фев 2019 21:16

Разкарай таз дългата пластмаса!
May the Force be with you!
Потребителски аватар
batkovan
Тъмно изпечен
Мнения: 166
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 129
Рейтинг : 120

Re: Latte Art

Мнение от batkovan » 10 фев 2019 21:25

Имам накрайник афтърмаркет на ранчилио силвия. Аз от 200 мл мляко правя към 450 мл пяна за голяма чаша капучино. Към каничката нямам оплакване, но трябваше вместо накрайник рс да взема такъв с balljoint там от по новите версии, който може и по вертикалата да се движи.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 588
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 203
Рейтинг : 464

Re: Latte Art

Мнение от Gaggia » 10 фев 2019 21:29

Аз съм имал такава Гаджия с накрайник от RS3, пак е малко странно да знаеш. Направо ъпгрейдвай към Силвия :)
I extract data and coffee :ugeek:
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 588
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 203
Рейтинг : 464

Re: Latte Art

Мнение от Gaggia » 11 фев 2019 21:32

Като фен на добрия гиър поръчах една BH
кана.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
batkovan
Рейтинг: 9.09%
I extract data and coffee :ugeek:
toro
Светло изпечен
Мнения: 98
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 22
Рейтинг : 50

Re: Latte Art

Мнение от toro » 11 фев 2019 22:58

За тестове си купих една кана от Икеа, от неръждавейка е, ама като сложа малко мляко не иска да се завихри. Изобщо може ли да се слага малко мляко за тестове?
Иначе малко по-добре стана последния път
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 588
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 203
Рейтинг : 464

Re: Latte Art

Мнение от Gaggia » 11 фев 2019 23:01

Не става с малко мляко, трябва да се напълни до началото на улея. Тренирай с вода и капка препарат за съдове.
I extract data and coffee :ugeek:
toro
Светло изпечен
Мнения: 98
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 22
Рейтинг : 50

Re: Latte Art

Мнение от toro » 12 фев 2019 09:00

Пробвах с вода и веро няколко пъти, след това пак с мляко. Този път се наду с около 50% и завихря накрая, но става с едра пяна, а като го сипах в кафето стана като пресечно или повръщано.. много се изнервих с това подгряване и нищо не става, бази науката
Потребителски аватар
batkovan
Тъмно изпечен
Мнения: 166
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 129
Рейтинг : 120

Re: Latte Art

Мнение от batkovan » 12 фев 2019 09:43

Да, много е изнервящо и доволно сложно и според мен. Освен че гледаш, трябва и да слушаш какъв звук издава да не клокочи, трябва да е на присекулки като тънко съскане и без резки движения и голямо местене нагоре надолу. Аз лично като почне да си увеличава обема много плавно издърпвам нагоре, но пак слушайки и гледайки да не станат големи балончета. Ако станат все пак не се отчайваш, продължаваш да слушаш за съскането, като стане по обем двойно или повече(за капучино) някъде тогава почва и леко да се затопля и почвам да завихрям, но не с потопен много надолу накрайник, дори пак отвреме на време присъсква - това разбива големите балончета и вече като за 2,3 секунди не можеш да си задържиш ръката на дъното прекратяваш парата и каквото станало. Вече може на базата на опита после да правиш експерименти и да гледаш какво се случва. С малко мляко завихрянето няма да стане.. то с много при мен трудно става, камо ли с малко, това подозирам има общо с техниката и опита :).
Благодарили на batkovan за публикацията:
toro
Рейтинг: 9.09%
Отговори

Върни се в “Кафе, начини и техники на приготвяне и всичко свързано с това”