:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Каква е настройката ви на пресостата?

Общи дискусии на тема кафе

Модератор: Gaggia

petarned
Светло изпечен
Мнения: 75
Регистриран: 26 дек 2018 17:26
Град: Варна
Приготвям кафе с: Isomac Millennium
Anfim Best on-demand mod
Отзиви: 19
Рейтинг : 95

Каква е настройката ви на пресостата?

Мнение от petarned » 11 юли 2019 20:37

Моята машина я получих настроена да изключва на 1,5bar , а се включва на 1,3bar.
Толеранс 0,2bar.

Сега е настроена да изключва на 1,3bar, стига по инерция до 1,4bar, а се включва на 1,1bar, толеранс от 0,3bar.

Нещо толеранса ми се вижда множко. Мисля да намаля да изключва на 1,1 или 1,2bar.

Пресостата ми е XP110. Вероятно е от доста време на машината. Дали трябва да го сменя с нов?

Какви оптимални настройки ползвате за вашите машини?
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1376
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 451
Рейтинг : 1240
Контакти:

Re: Каква е настройката ви на пресостата?

Мнение от Gaggia » 11 юли 2019 20:51

1.5 е много, зависи дали ти трябва и силна и суха пара, или кафето е с предимство, 1.1 - 1.3 бара са добри средни стойности.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
petarned
Рейтинг: 6.25%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 268
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 221
Рейтинг : 228

Re: Каква е настройката ви на пресостата?

Мнение от glatzial » 12 юли 2019 15:45

Моята съм я сложил на 0.8-0.9 бара, за да намаля температурата на бойлера и от там необходимостта от кулинг флъш. Парата е все още достатъчно мощна и гореща. Честно казано дори по-добре се разпенва, защото имам повече "времеви толеранс" преди да загрее млякото.
Това е настройка за до 2-3 бързи, последователни еспресота обаче - ако правя повече вдигам температурата, защото след 3тото вече пада на под 90С температурата на водата за шот.
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 2):
petarnedPlamen11
Рейтинг: 12.5%
Отговори

Върни се в “Общ кафе форум”