:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Nanopresso

Ревюта от потребители на форума относно определени модели кафемашини и кафемелачки, както и различни видове оборудване свързано с кафето

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 173
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 137
Рейтинг : 129

Nanopresso

Мнение от glatzial » 11 апр 2019 13:14

За Коледа получих това Nanopresso.
Изображение
Стори ми се много пинизчийско и добре дошло, при положение, че прекарвам немалко време на къмпинг/в планината. Ето така изглежда базовия комплект:
Изображение

В чашката горе вдясно се налива гореща вода. В дозичката (води се 7гр, побира до 9-10) долу вляво се слага кафето посредством лъжичката. Лъжичката служи (доста безуспешно) също като тампер. Основното тяло е снимано от страната на дозата. Дозата и цедката заедно в това отделение правят т.нар. pressurized portafilter - дурако устойчива версия на портафилтъра, където може да се постигнат прилични резултати без значение от смилането, тампирането и вида кафе. Ако се махне черното палче май си става нормален портафилтър, където вече трябва да се играе със едрината на смилане и съответно да се извлекат по-добри резултати. Не съм го тествал за сега и не съм сигурен, че баш него трябва да махна. Тази информация я черпя от тоя форум, където се намесва и единия от дизайнерите на машината - Хюго.
Вчера си поиграх с по-евтино смелено на Ceado-то кафе и има подобрение, спрямо купешкото. Направих 4 опита с различни финостина мелене, като противно на очакванията ми машинката успява да не се задави, с доста фино кафе - доста близо до това, което ползвам за голямата машина. Подозирам обаче, че е заради не добро тампиране и канали.
Първите 2 опита си бяха зле, като при всеки следващ вървях към по-фино.
3ти опит:
Изображение
Изображение
Беше доста прилично като вкус, но малко воднисто. Тогава се замислих, че си имам и кантарче и може да измеря. Реално на 7гр кафе съм правил към 50гр екстракция, което значително допринася за воднистия вкус.
Сложих чашката на кантарчето и на 4ти опит извадих около 20гр:
Изображение
Изображение
Беше приятно и по-добро от предишните. Разбира се несравнимо спрямо голямата машина, но най-определено в една категория с кафе на капсули, дори бих казал по-добре.
При всяка от екстракциите преди това минавах празна машинка с доза гореща вода, за да я загрея.

Има и "Бариста" комплект като ъпгрейд, който е около 30 евра, но не съм го купил. В него има двойна доза от 15гр, по-голям контейнер за вода за двойни, лунгота и американо (спрямо това коя доза с колко вода се ползва) и малко тамперче (пластмасово). Честно казано смятам, че с тампер ще постигна по-добър резултат.

В заключение - за парите си (купена е за 65 евро) е доста прилична джаджа, която дава смислени резултати далеч от дома.
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 3):
GaggiabatkovanPlamen11
Рейтинг: 23.08%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1101
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 374
Рейтинг : 992
Контакти:

Re: Nanopresso

Мнение от Gaggia » 11 апр 2019 13:43

Пробвай и с по топла вода примерно 98 градуса, защото предполагам че пада бързо температурата.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
glatzial
Рейтинг: 7.69%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 173
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 137
Рейтинг : 129

Re: Nanopresso

Мнение от glatzial » 11 апр 2019 13:48

на съвсем друго място било :D

ще го тествам и така

Аз направо с вряла вода пробвах и честно казано си стана като правено с вряла вода - препечено и горчиво. Трябва си да е по-ниска темепратурата - горе долу 1л кана кипната след 5 минути е ок.
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 173
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 137
Рейтинг : 129

Re: Nanopresso

Мнение от glatzial » 11 апр 2019 16:35

И още едно допълнение, което бях забравил - самия бутон може да се ползва за тампер. Май ще мина без да си купувам :D
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 173
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 137
Рейтинг : 129

Re: Nanopresso

Мнение от glatzial » 11 апр 2019 23:30

Махнах топчето от пружината и вече не е филтър под налягане. Сложих 9гр. кафе и тампирах добре. След като смених всички фактори направих още един шот. Тоя път се създаде много налягане докато потече - дори беше трудно да натискам. Изтисках към 20гр. - няма каймака на другия вариант, но като вкус е много по-добро - плътен, по-наситен, по-добър от капсули. Мисля да почна да си го нося на работа. Чудя се дали да не взема едно ръчно Харио за мелене (онова с кафемашината на работа пропадна :D)
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 173
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 137
Рейтинг : 129

Re: Nanopresso

Мнение от glatzial » 04 май 2019 09:35

Като всяко нещо си иска научаване. Ама като го научиш става сносно (по-добре от капсули). От 3 дни съм в Мелник и сутрин правя по 3 кафета. Процедурата:
1. Кипване на вода с кана
2. Загряване на чаша с гореща вода от чешмата (около 70С)
3. Загряване на машинката, всички отделения, с гореща вода от чешмата
4. Пълнене на филтърчето с една препълнена мерителна лъжичка
5. Тампиране с лъжичката
6. Пълнене на резервоара към половина (създава се по-лесно налягане ако не е до горе, пък и не ни трябва всичката вода)
7. Помпане така, че да се получи непрекъсната струя или с леки накъсвания
Справя се доста фино смилане - на настройка една идея по-едро от за голямата машина. За сравнение - на голямата 16гр от тая настройка изтичат за 20сек 30гр. Въпреки че ако успея да тампирам силно, малко го давя. Тампирането продължава да ми е най-големият проблем. С копчето не става добре. Поръчал съм си един 41мм тампер, но още го чакам.
Кафе (евтино) съм си смелил от София в стъклен буркан, но най-определно с прясно става по-добре. Ще трябва да взема някаква мелачка. Също и ако всичко е точно измерено става по-добре, но не ми се мъкнеше и кантарче.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1101
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 374
Рейтинг : 992
Контакти:

Re: Nanopresso

Мнение от Gaggia » 04 май 2019 10:15

Трябва да добавиш поне едно Харио към туристическия кафе комплект :). При мен е още по-брутално направо мятам един класик в колата.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
glatzial
Рейтинг: 7.69%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 173
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 137
Рейтинг : 129

Re: Nanopresso

Мнение от glatzial » 04 май 2019 21:42

Е да :D Но на място без ток или при преход - това си важи :)
Проблемът е, че май искам Кину Травъл :D
Потребителски аватар
glatzial
Тъмно изпечен
Мнения: 173
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 137
Рейтинг : 129

Re: Nanopresso

Мнение от glatzial » 09 юни 2019 20:26

Както казах бях седмица на къмпинг и достигнах нови нива на екстракция и експерименти с тая машинка. Бях в компания, където имаха високи очаквания да пият хубаво кафе всеки ден. Едното момче беше взело и два 250гр пакета от Бианчи - Гватемала и Етиопия
https://bianchi.bg/kafe/kafe-na-zarna/b ... mala-250-g
https://bianchi.bg/kafe/kafe-na-zarna/b ... g-na-zarna
Аз си носих една проверена Кения от кварталния дилър.
Преди това, за да не се изложа, тернирах една седмица на работа. Една колежка има бариста кита и ми го даде на заем. Той включва няколко смислени и няколко безмислени неща и още не съм сигурен, дали мога да оправдая разхода от 75лв, за да си взема и аз един. Полезните са две 15гр цедки и още една 7гр, малък пластмасов тампер и приставка, за да може да се ползва по-голямата цедка. Тамперът изглежда много зле, но върши работа. Общо 4те цедки позволяват доста бързо правене на повече кафета и са голям плюс. Безмислени са по-големият резервоар за вода и нещо като контейнер за мляно кафе или капсула (не съм сигурен каква му е идеята). От друга страна май може да се ползва като термос тоя резервоар. В крайна сметка май е смислен бариста китът, защото двойната цедка прави осезаемо по-добро еспресо.
Съответно двойна цедка в комбинация с по-добро тампиране благодарение на тампера изисква по-едро смилане. На Лидо-то настройка към 3-4 деления е добре. Изрязах едно шише за фуния, наливам кафе до половина, тампирам, слагам остатъка и пак тампирам. Ползвам самата цедка вместо кантарче - зърна до малко над ръба са идеално количество.
За първи път правя и малко по-скъпо кафе (Етиопията) и на сляп тест е осезаемо различно и разпознаваемо спрямо другите две (те бяха по-близки). Етиопията на Бианчи е средно към тъмно (дори по-скоро тъмно към средно :D), с много характерен плодов мирис и вкус - супер много ми напомня за портокал.
Важно е да се загрее машинката преди да се ползва (една доза само с вряла вода) и да се налива вряла вода веднага след кипване - докато стигне до кафето е достатъчно изстинала, за да не го попари. За двойна цедка се ползва целия единичен цилиндър. За единична - половин. Двойният цилиндър от бариста кита не съм го ползвал.
С прясно кафе (и двете на Бианчи бяха на не повече от седмица, моето беше по-старо) се получава хубав каймак.
Получих и повтаряемост на шотовете. Пробвах еспресото на две места в къмпинга - и от двете Нанопресото беше по-добро. Едното беше прилично - италианско кафе на Вега, но джаджата го бие.
Сега като се прибрах пробвах Гватемалата (тъмно печена, на Нанопресото не ми беше харесала особено) на домашната машина и като имаш контрол над температура и виждаш какво се случва става много по-вкусен шот. Но за своите цели е отлична джаджа
Отговори

Върни се в “Ревюта на кафемашини, кафемелачки и кафе оборудване”