:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1283
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 421
Рейтинг : 1158
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от Gaggia » 20 фев 2019 20:14

Супер е и идва с добро упътване, може да разрешиш преинфузията софтуерно, ако си взел по-евтиния.
Проблема е че е скъп...
:coffee: °C /bar/ sec
toro
Кафе трафикант
Мнения: 326
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 101
Рейтинг : 200

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от toro » 20 фев 2019 20:41

По-евтиния взех.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1283
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 421
Рейтинг : 1158
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от Gaggia » 20 фев 2019 20:49

Няма разлика.

Код: Избери всички

I recently purchased a Auber PID without the pre-infusion. After installing two wires and 1 minute of programming, I now have an Auber PID with pre-infusion... and you can too!

Step one the wiring:
Pins 4 and 5 on the PID are a relay output. They can control the Brew Pump Switch.
Pin 4 needs to be jumped to Pin 2 (for relay power)
Ping 5 needs to be wired to the Brew Pump Switch. The white wire (top wire of Brew Pump Switch) is the one you want.

FYI you need the Brew Pump Switch in the on position in order for the Pre-Infusion timer to work the Pump.

Step two the programming:
Press SET
Enter the super secret menu 0037 by using the next and up/down arrows
Press SET
You will see five menu options using up/down arrows:
-caty (default 1)
-sf (default 012)
-bb (default 040)
-tA (default 0)
-end

tA is where you want to go. the A of tA kind of looks like an A but with two of the LCD segments missing. It looks like a lower case n with a line above the n.

With tA selected press SET
Change 0 to 1 by pressing up/down
Press SET
Go to END
Press SET

You now have an Auber PID with Pre-Infusion enabled! Try testing it out even without the wiring installed. You will see the timing sequence on the LCD screen if you press the clock/next button on the PID (button next to SET).

For those of you interested in how to change the Pre-Infusion timing settings go to youtube and search: SCG How-To Guides: Programming the Auber PID on the Rancilio Silvia

For those wondering on how I found super secret menu 0037:
I had a hunch that the Pre-Infusion option was a simple programming switch but none of the programming menus (0001,0036 and 0089) had options that suggested enabling features. So I started hunting for other menus starting at 0002 and going up from there. Found a menu under 0037 and two options that had either 0 or 1 (on or off). Figured why not change them to see what happens!

Enjoy!
Благодарили на Gaggia за публикацията:
toro
Рейтинг: 6.25%
:coffee: °C /bar/ sec
toro
Кафе трафикант
Мнения: 326
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 101
Рейтинг : 200

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от toro » 22 фев 2019 20:45

Дойде за около 10 дни, утре ще се монтира.
Platinum RTD temperature sensor, който ще пасне точно на мястото на оригиналния сензор.
wfimage5.jpg
wfimage4.jpg
wfimage1.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1283
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 421
Рейтинг : 1158
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от Gaggia » 23 фев 2019 08:48

Успех в оживяването, прави подробни снимки, за да може и други потребители да могат да монтират PID по-лесно.
:coffee: °C /bar/ sec
toro
Кафе трафикант
Мнения: 326
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 101
Рейтинг : 200

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от toro » 23 фев 2019 10:45

IMG_6587.JPG
Който иска ще му изпратя инструкцията-пдф с която идва. Много подробна е с много снимки и няма кой да направи по-добра.
Тъкмо го монтирах, даже не съм пил още кафе!
105 градуса най-добрия вариант ли е? Какви проби да правя, вероятно надолу?

Като свикна, ще пусна преинфузоята, за сега не ми е ясно закакво ми е точно и не е ли същото да спирам кафето за 1 секунда от бутона и да го пускам пак?
Да имах начин за преинфузия с ниско налягане разбирам, ама в моя случай за какво ми е?
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 220
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 75
Рейтинг : 275
Контакти:

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от blazarov » 23 фев 2019 11:32

Аз последно се задържах на 100C без офсет при сетъп много много близък до твоя. Почнах от към 105 и бавно през няколко дни до седмица да свалям с по градус. Пробвах един след друг шот на различни температури ама абдурд сз поне да хвана обективно разликата. Тези фини неща аз ги усещам най-добре с бавни и малки стъпки. Така имам време да свикна с кафето и вкуса и усещам разликата от промяната в темп.
Препоръчвам ти да пробваш колко е най-ниската темп, при която водата още съска? Но изчаквай добре да се стабилизира темп между тестовете примерно 10мин. При мен беше 107C
За преинфузията на ниско налягане - то и без това за първите 5 секунди не се нагнетява почти изобщо, дори и със сляпата цедка. Вече ако искаш дъълги преинфузии и шотове си трябва по-сериозна техника :D
Потребителски аватар
martin76
Светло изпечен
Мнения: 68
Регистриран: 23 яну 2019 15:47
Град: Русе
Приготвям кафе с: Lelit Anita 042 emd
Отзиви: 10
Рейтинг : 38

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от martin76 » 23 фев 2019 14:06

105 градуса не е ли много? Аз съм на 93-94. Производителя съветва 95?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 326
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 101
Рейтинг : 200

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от toro » 23 фев 2019 14:44

Има корелация.
Capture.JPG
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 398
Рейтинг : 342

Re: Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Мнение от batkovan » 23 фев 2019 15:58

toro написа:
23 фев 2019 10:45
...Като свикна, ще пусна преинфузоята, за сега не ми е ясно закакво ми е точно и не е ли същото да спирам кафето за 1 секунда от бутона и да го пускам пак?
Да имах начин за преинфузия с ниско налягане разбирам, ама в моя случай за какво ми е?
С пускане и спиране е куца работа - след 5-6 секунди вече има някакво налягане и при изключване соленоида обръща и водичката в цедката се изхвърля в табличката, 2-3 пъти пуск и стоп и си прецакваш екстракцията.
Отговори

Върни се в “Модификации, подобрения, проекти, направи си сам”